Att vara unik.

Ett inlägg med information om mina sjukdomar och att leva med något som ingen någonsin haft.
 
Förra tisdagen var en lugn dag utan något inplanterat på schemat. Underläkare Ulrika som har gått med min Överläkare Emöke som då gått på semester kom in i vanlig ordning efter ronden för att berätta om planerna och hur allting såg ut. Hon hade lite extra tid över så jag hann fråga ut henne om massa grejer jag undrat och inte förstått och på så vis fick jag en massa ny information om hur utredningen i mitt fall går, vad de kommit fram till än så länge och så vidare.
 
Fick då veta att det just nu sitter professorer i Stockholm och utreder mitt fall, i min troliga sjukdom som aldrig satts en diagnos på någon annan i hela världen förut. IgG4-Syndromet. Dessutom tror dem att jag utöver det också "skapat" en helt ny sjukdom med allt det andra som "symptom" inom denna nya sjukdom då allt jag har nu är nästintill omöjligt att få på en och samma gång. Eftersom allt jag utreds för är mer eller mindre väldigt ovanliga sjukdomar så kan dom inte säga än om jag både har en sjukdom som aldrig satts en diagnos på förut, dessutom en helt nyupptäckt sjukdom, men också flera andra sjukdomar på sidan av. Jag kan alltså vara den första i världen med just denna diagnos. Ingen annan i världen har haft det jag har. Det är sjukt.
 
- IgG4-Syndromet 
Just IgG4 är en sorts antikropp. Man kan ha låga nivåer av IgG4 som är relativt vanligt förekommande, det mäts ibland vid vanliga ofarliga allergier som tex vid astma eller exem med mera och återställs lätt om det behövs med små behandlingar så som kortison, antibiotika (eller så tar helt enkelt kroppen hand om detta själv) men anses inte ge upphov till någon ökad infektionsbenägenhet. Förhöjd nivå av specifika IgG4-antikroppar ses i allmänhet vid övervakning av immunbrist, men egentligen så finns det inga speciella nivåer för vad som är normalt eller inte eftersom de är markörer för antigenexponering och inte direkt relaterade till en sjukdom. 
 
Skillnaden då med mig är att jag massproducerar IgG4 på helt andra sätt så att det anses som kroniskt, att det är så starkt på något vis att detta utvecklas till en sjukdom. Den bryter alltså främst ner mitt immunförsvar.
 
Har på detta en en inflammatorisk reumatisk systemsjukdom som heter:
 
- Systemisk lupus erythematosus (SLE)
Här är mina njurar och lungor främst inblandade. Det är en kronisk inflammationssjukdom, eller också kallad autoimmun sjukdom som innebär att immunförsvaret angriper sina egna vävnader, skapar antikroppar mot sig själv. Denna sjukdom ger sig alltså också på immunförsvaret, som i mitt fall inte ens finns kan man säga.
 
Utreds också för:
- Reumatoid artrit (RA) (ledgångsreumatism)
Inflammationer som orsakar framför allt värk och stelhet i leder men kan även drabba andra organ.
 
Har även Vaskulit, vilket innebär en stor grupp olika sjukdomar som innefattar blodkärlsinflammation i olika grupper i kroppen, inflammationer i kälväggar. Vaskuliter överlag leder till ökad infektionsrisk och större chans för blödningar. Jag lider av inflammationer i de små kärlväggarna och utreds för en "immunkomplex vaskulit" som heter:
 
- IgA vaskulit (Henoch-Schönleins purpura)
Den drabbar framför allt kapillärer, venoler och arterioler och som kännetecknas av lokala IgA-depositioner. Hud, tarm, leder och njurar är ofta engagerade.
 
Sedan utreds jag även för "Anca-associerade vaskuliter" vilket tillhör en annan grupp av vaskulit i små blodkärl. Tre vaskulitsjukdomar som är associerade till ANCA och som jag är under utredning för är:
 
- Mikroskopisk polyangit (MPO)
Angriper de små blodkärlen i framför allt njure och lunga. Utan behandlig förstörs njurarna snabbt. MPO kan också ge led- och muskelvärk.
 
- Churg-Strauss syndrom (CSS)
Allergisk granulomatos, Churg-Strauss syndrom eller eosinofil granulomatös vaskulit är en ovanlig sjukdom som drabbar främst hud och lugnor. Astma, allergisk snuva och exem är typiska symtom.
 
- Granulomatös polyangit (GPA, tidigare Wegeners granulomatos)
Drabbar övre och nedre luftvägar, samt njurar men även andra organ kan drabbas som t ex hud, tarmar, leder och ögon.
 
Vaskulit kan vara en sjukdoms primära manifestation men kan också vara ett uttryck för en underliggande infektiös eller reumatisk sjukdom, som jag då alltså också har. Eftersom jag har någon sorts, eller båda, inflammatorisk systemsjukdomar (SLE och (RA) som jag nämnde innan) tillhör jag ännu en grupp inom Vaskulitsjukdomar som kallas:
"Vaskuliter associerade till systemsjukdom".
 
Eftersom jag "först" fick blodproppar blev jag behandlad med blodförtunnande, främst Waran men även med Fragmin i sprutform. När man får blodförtunnande leder det till större infektionsrisk och blödningar. Fick sluta med Warantabletter då jag åkte in den 8e igen för lungblödningen osv. Får nu bara blodförtunnande genom sprutor, Fragmin.
 
Detta på grund av att jag även utreds för "Vaskuliter associerade till potentiella etiologiska faktorer - Läkemedel som utlöser vaskulit". Jag kan alltså även kan ha fått en ovanlig sidopåverkan som gör att jag får ännu svårare vaskulit i och med att jag började med Waranet och därmed gjorde så kärlen helt enkelt går sönder bara av en liten hostning. Denna sidosjukdom är också ytterst ovanlig och heter:
 
- Waranutlöst vaskulit.
 
Så det är alltså vad dom kan säga just nu. Jag ska helt enkelt akta mig för allt som har med bakterier att göra nu när jag varken har "ett eget immunförsvar" och dessutom med alla krafriga inflammationer jag har i hela kroppen gör så att varje liten stöt, slag eller hostning faktiskt kan göra så att kärlen spricker och jag kan få inre blödningar och livshotande konsekvenser på grund av allt detta som tillsammans ger sig på samma saker och förstärker varandra och bara förstör allt typ. Allt som är viktigt för en kropp att fungera, fungerar inte själv. Det bryts bara ner ännu mer och därför får jag nu massa kraftiga behandlingar och mediciner för att försöka stanna upp och bromsa ner sjukdomens framfart. Alla platser med högre infektions och inflammationsrisk ska jag undvika. Får helst inte vara i närheten med någon som är det minsta lilla sjuk och jag får verkligen inte slå eller göra illa mig så jag får ett sår för då kan jag både förblöda, få inre blödningar och dra in någon bakterie som då direkt kan sätta sig på något organ som redan är illa däran, samtidigt. Hur lever man tänker jag? Det är fortfarande svårt för mig att förstå att det är så pass komplicerat och allvarligt.
 
I varje fall så sitter det massa professorer och specialistläkare i både sverige men även i andra delar av världen går just nu igenom min milslånga journal och petar i alla mina prover som tagits och i körtlarna som togs ut genom armhålan som är skickade till Stockholm och ligger fortfarande för analys på Karolinska av allt i minsta detalj. Allt detta för att forskningen på denna diagnos ska gå framåt och dessutom på den troligtvis också nyupptäckta sjukdomen. Det kan finnas andra som kan utveckla denna sjukdom, eller som redan har den, men det kan dom ju än inte veta eftersom de aldrig hittat något sånt här i någon annan innan mig. Så nu forskas det som sagt i mitt fall, så att de sen kan hitta den/dom här sjukdomen/sjukdomarna på andra också. Helt galet konstigt.
 
Måste erkänna att det faktiskt känns lite häftigt ändå, att vara unik. Att vara den första. Att hundratals specialister, läkare och professorer vill få in en fot bara för att få vara med och hjälpa till och forska om den här "upptäckten " dom gjort på lilla mig. 
Men det känns också irriterande. Vad är oddsen att måsta vara del i något sånt här liksom? Irriterande att just jag har varit tvungen att genomlida så mycket bara för att detta aldrig hittats förut, bara för att det är unikt. Hade det varit något som redan fanns, så hade jag aldrig behövt bli så dålig och kämpat för att ens överleva, aldrig behövt gå igenom alla dessa hemska behandlingar och hemska saker som en människa inte ska behöva uppleva, inte behövt vara ganska allvarligt sjuk i hela mitt liv utan att ha vetat om det. Att jag har levt och trott i hela mitt liv att man varje dag ska ha ont överallt, det är sjukt. Det är och har alltid varit naturligt för mig!
 
Nu när dom säger att om dom bara förstår vad det här är, så kanske jag mår bättre än vad jag har gjort i hela mitt liv!! Med upprepade behandlingar och mediciner och nya rutiner i hela livet såklart, för "frisk" kommer jag aldrig bli, men ni fattar!  Jag undrar hur jag kan må och vad kan jag åstadkomma om jag får må bra, på riktigt? Något jag aldrig har gjort förut i hela mitt liv? Det känns spännande! Folk som alltid sagt och påpekat att jag är en "duracellkanin", att jag aldrig behöver sova eller vila och att jag är en person som för det mesta är glad och full av energi. Hur är jag då när jag faktiskt är "frisk"? 😊 Skillnaden nu, är att jag vet att jag måste lära mig att vila även fast jag inte tycker det själv. Jag behöver vila mycket mer än vad det någonsin har känts för mig som att jag behöver, och det är en ny lärdom som jag måste försöka tänka på. Sätta mig ner och andas, inte för min hjärnas skull, utan för min kropps skull. För min hälsa.
 
Tänk vilken skillnad det hade varit om de visste vad det var direkt, som ett benbrott till exempel, de vet vad problemet är, det gipsas och sen är det bra typ. Men då känns det ändå bra att få höra, att veta att jag kanske har gjort så att ingen fler någonsin behöver genomgå det jag gjort. Då känns mödan och allt jag faktiskt tagit mig igenom levande, lite mer värt i alla fall. Allt händer av en orsak. Har jag då genom det här räddat ett liv här i världen, så känns det jäkligt bra ändå! 👊😎
 
De tror som sagt ganska säkert på att det är den nya sjukdomen och/eller den odiagnoserade sjukdomen som jag båda antagligen föddes med som är grunden till allt det andra, men är ändå inte säker till 100% än. De vet alltså inte än om det är min nyupptäckta sjukdom som har gjort så att jag fått alla andra avkommor och sjukdomar (kommer förklara alla dessa senare i ett inlägg om hur allt hänger ihop så är det hundra gånger lättare att förstå allt det här) så som blodpropparna, den reumatologiska systemsjukdomen, vaskuliten, varför jag skapar antikroppar mot mina egna bra vävnader med mera. Eller.. Om det faktiskt är så att alla sjukdomar jag har, (dock fortfarande under utredning då de fortfarande inte kan förklara hur och varför jag utvecklat allt, men som ändå är så tydliga som varsin sjukdom) har gjort så att denna nya sjukdom har utvecklats och bildats. Eeh, ja, typ något sånt!
 
Det återstår att se alltså, när forskningen har gått så pass framåt och mer svar finns om hur jag utvecklat denna sjukdom, få mer svar helt enkelt. De kommer alltså att forsätta ta prover på mig så länge de behöver svar, saker som de inte kunnat ta hittills pågrund av att jag har så pass stor inflammations och blödningsrisk via allt det här. Biopsier på njurar, lever, lunga och kanske hjärta kommer behövas tas vad jag vet nu, så många fler steg kommer det att bli. Ett helt nytt liv.
 
En sak som är bra i alla fall är som sagt att de tror att de ändå vet hur man stoppar sjukdomens framfart att förstöra något mer, men säger ändå att de kan inte vara helt säker. Detta då alltså främst genom två typer av cellgifter, kortison och antibiotika och olika bland njurmediciner och mediciner för hjälp av mitt blodbildande. Många svar har tagits fram, men ändå är det så, så, sååå himla mycket kvar!
 
Måste säga att över 2 månader av ovisshet och bara massa konstigt läkarprat så förstår jag verkligen, jag kan nästan snart själv förklara det dom nu än så länge vet! Det är en stor lättnad. Innan jag blev sjuk visste jag ingenting om någonting, jag visste knappt att blodet innehöll blodkroppar typ! Haha! Har fått lära mig massa om behandlingar för olika saker, lärt mig om massa olika sjukdomar och mer om läkemedel, och det har jag under den här tiden fattat stort intresse för. Sånt jag aldrig egentligen brytt mig om tidigare att försöka lära mig! Nu kan jag till och med förklara hur vita blodkroppar, celler, antikroppar osv funkar och hur det mesta med min sjukdom är sammankopplat till varandra! Känns så himla häftigt att verkligen få förstå, när polletten trillar ner och man kan börja koppla ihop allt! När man dessutom får höra av specialister att jag tillhör de som har lättare att koppla ihop saker själv och förstå det även dom har svårt för att förstå gör mig ännu mer intresserad att suga upp allt de säger som en svamp! Anteckna, anteckna och ytterligare anteckna vad som sägs & sen läsa på ännu mer via internet!
 
Jag tycker det är sjukt fascinerande hur kroppen kan fungera. Kroppen är fantastisk, men också jävligt dum ibland. Jag menar bara, hur kan cellerna vara så dum, att när nya bra celler bildas för att hjälpa de gamla, se sig själv som onda och börja producera dåliga antikroppar för att i princip gå till krig för att utrota sig själv? Det är jävligt dumt. Men å andra sidan är kroppen jävligt smart och stark också som faktiskt ibland kan hitta egna vägar att kunna läka snabbare med tanke på omständigheterna och vad alla odds än säger! Precis som med mig.
 
Nu håller jag i varje fall på att sammanställa alla mina anteckningar och läsa på ännu mer på internet så alla uppgifter stämmer överens (att jag inte missuppfattat något av det läkarna berättat) för att skriva en "uppsats" för att samla allt på ett enda ställe och förklara hur varje grej kan hänga ihop! 😊 Jag pluggar alltså och skriver en hel uppsats för första gången frivilligt i hela mitt liv! Tumme upp på det! Haha! 👍
 
Jag kan inte säga att något som har hänt under den här tiden egentligen har varit positivt, för man ska inte behöva vara eller bli sjuk. Jag ska inte ljuga och säga att jag inte hade velat ha det annorlunda, "att det ändå var en bra upplevelse och att jag ändå klarade mig igenom det här". Det ultimata att såklart inte ens ha en sjukdom överhuvudtaget känns fortfarande som det jag hade valt alla gånger. Tro mig, jag hade gärna sluppit och fortsatt levt vidare i min tidigare lilla lätta värld.
 
Men ändå så hade jag nu varit ovetande om många saker, sånt som faktiskt är viktigt som jag nu förstår efter det här. Saker som jag genom hela livet har undrat över som kopplats ihop, många svar om många saker, mycket lättnad! Jag har lärt mig att saker som jag förut trodde att jag skulle dö av, som när jag var förkyld i några dagar eller som att hela världen skulle gå under om jag missade en inplanerad helg faktiskt inte är så farligt, inte nu när jag gått igenom något som gör att ingenting någonsin kommer bli som jag planerat. Men ändå så vet jag ganska säkert att även fast jag genomgått och överlevt det här, så kommer jag ändå att tänka och tro att jag kommer att dö när jag väl får en migränattack nästa gång, eller missar något jag planerat, att det är jättejobbigt när det väl händer. För jag vet att allt just för stunden är jättejobbigt, vad man än jämnför med, för så är det ju. Sånt är livet liksom.
 
Men det som är den stora skillnaden från innan till nu. Är att mitt liv, det kommer aldrig någonsin bli någonting av vad jag hade tänkt mig någonsin igen. Det kommer aldrig bli som jag trodde. Kommer jag någonsin kunna göra någonting normalt någonsin igen, det vet man inte än. Jag kanske aldrig kan få barn efter det här, mitt hår kan falla av bit för bit och jag sväller upp till en tjockis av alla mediciner, och vet ni vad? Jag kan inte göra nånting åt det!! Det är orättvist, det tar på krafterna, men det är bara att vänta och se! 
 
Det här handlar om varje dag i resten av mitt liv.
Nytt tankesätt, mer försiktighet (för tydligen är man inte odödlig har jag hört) och mer planering om varje liten grej helt enkelt. Jag som tidigare inte varit någon planerare, tagit dagen som den kommer och bara kunnat komma på att jag ska åka iväg för att sedan gjort det på mindre än en timma utan planering. Nu kan jag inte göra så längre. Aldrig någonsin. Den där tatueringen jag skulle fixa till, eller göra ny, den där lilla ölen på vilken fredagkväll som helst. Det kanske jag aldrig kan göra igen. Små saker som jag aldrig behövt eller ens trott att man skulle behöva tänka på måste jag nu tänka på. 
 
Ingenting blir alltså som jag tänkt mig, någonsin igen. Skillnaden är, att jag ändå kan säga att jag, genom det här, känner att jag har öppnat mina ögon för första gången i livet på många olika sätt. Jag ser saker annorlunda nu. Sånt man bara läser och hör ni vet? Att folk som varit med om riktigt jobbiga saker, ser på livet på ett helt annorlunda sätt, har lättare att vara mer, på riktigt, lyckliga över saker. Det är sant. Det känns konstigt att sitta och säga det. Men jag ser helt annorlunda ur mina ögon, så klart på något sätt.
 
Även fast jag verkligen inte kan säga nu att jag är lycklig över det här, så känner jag skillnad. Jag har långt kvar innan jag kommer kunna känna mig lycklig efter det som hänt, för det är orättvist, det är jobbigt. Men jag känner mig ändå på ett konstigt sätt lyckligare och mer lugn över vad som ska hända framöver. Ser ljusare på framtiden helt enkelt än vad jag gjorde innan det här hände mig. Ni kanske både förstår och inte förstår vad jag menar och försöker förklara, det är verkligen svårt.
 
Var rädda om varandra, eran hälsa, ta vara på stunderna och gör mer av saker som gör er glada! ❤
 
Avslutar med två starka ord,
ord som ligger mig väldigt nära hjärtat.
Ögonöppnande livsförändring.

Kommentarer
Postat av: Pernilla

Hej!
Har mått mer eller mindre kass de senaste 15 åren. Var hos läkare idag, som ville utreda om jag har igG4... Går hem & läser om detta & hittade din blogg... Väldigt mycket stämmer med det du skriver.... Hoppas på en diagnos av något slag i allafall, för det är så trist att må dåligt & inte kunna få någon hjälp el lindring.
Mvh Pernilla

2015-01-15 @ 18:31:56

Bara att kommentera! :)

Namn:
Är du lat?:)

E-postadress: (eller ett meddelande som bara jag ser)

URL/Bloggadress:

Lämna din kommentar här!

Trackback
RSS 2.0